Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган отново се обяви против присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

...
Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган отново се обяви против присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.
Коментари Харесай

Пазарлъкът на Ердоган за Швеция и Финландия в НАТО ще бъде воден докрай

Държавният глава на  Турция  Реджеп Ердоган отново се разгласи срещу присъединението на Финландия и Швеция към НАТО. Изявлението пристигна единствено часове, откакто двете страни оповестиха публично, че ще се кандидатират за членки. Ердоган съобщи още, че е ненужно някоя от двете евентуални членки да изпраща делегация в  Турция , с цел да води договаряния за присъединение към пакта, оповестява Военновъздушни сили.

Нито една от двете страни не може да се причисли към блока без поддръжката на всички членки. Шведските управляващи обявиха, че Европа се изправя пред нова действителност, която носи заплаха за всички, визирайки войната в Украйна.

Владимир Путин отвърна, че кандидатурите на Швеция и Финландия не заплашват непосредствено Русия. Но посочи, че всяко бъдещо разширение на военния съюз ще предизвика ответна реакция от страна на Кремъл и е допустимо военното напрежение в района фрапантно да се увеличи. Директната опасност от Кремъл очевидно не тревожи Ердоган, който е неотстъпчив в решението си  Турция  да наложи несъгласие на участие в  НАТО  на двете скандинавски страни.

Експерти са уверени, че позицията на  Турция , в действителност, е опит за пазарлък, тъй като по думите на външния министър Мевлют Чавушоглу изясни " страната му няма по какъв начин да поддържа страни, които " оказват помощ на терористи ".

С това той засяга връзките на Финландия и Швеция с Работническата партия на Кюрдистан ( ПКК ), считана за терористична организация от  Турция , и Силите за национална защита, които на процедура съставляват сирийското крило на ПКК и имаха значима роля за разбиването на " Ислямска страна " в Сирия.

Точно признаването на ПКК за терористична организация е измежду задачите в това `извиване на ръце " от Анкара към НАТО.

Счита се, че другата огромна цел на Ердоган е депортирането в  Турция  на духовника Фетхулах Гюлен, чиято организация е считана за терористична от държавното управление на Ердоган и той от дълго време желае от Съединени американски щати да го върне и да бъде съден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР